Varázslatos Kémia tábor logo

Beszámoló a táborról

 

Varázslatos Kémia Tábor 2014


Július 7.-én, hétfőn érkeztünk meg a gödöllői Szent István Egyetemre. Délután körbevezettek minket az egyetemen és környékén, bemutatták a tanárainkat, valamint elmondták, nagyjából mire számítsunk. Este bográcsozás és beszélgetés keretein belül sor került 6 csapat kialakítására is, akikkel közösen dolgoztunk szabadidőnkben 1-1 projektfeladaton.

Kedden a délelőtt egy részét terepen töltöttük és láthattuk, hogy mit jelent talajmintát venni, miért is van erre szükség. Másik programunk a Zöld Híd Kft. hulladékkezelő központjába vezetett, ahol sokat megtudtunk arról, mi a sorsa a hulladéknak, és szokatlan illatanyagok adszorbeálódását is észleltük ruháinkon. Délután a talajmintáinkat készítettük elő megfelelő vizsgálatokra. Este a Gépfejlődéstani múzeumban csodálhattuk meg a részletesen bemutatott gőzgépeket, motorokat és traktorokat. Ezt egy kémiai kísérlet bemutató követte, ahol (jó kémikushoz híven) nagy örömmel szemléltük az egytől egyik füsttel, égéssel, durranással, villanással vagy robbanással járó kísérleteket.

Szerdán egy közeli patak vizéből és üledékéből vettünk mintát, majd pár helyben elvégzendő vizsgálatot követően a radiológiáról és annak fontosságáról hallhattunk előadást. Délután a tábor kedvenc programja következett, az Egis Tudományos és Technológiai Központjába látogattunk. Interaktívan és szórakoztatóan tudtunk meg többet a gyógyszerkutatás és –gyártás múltjáról és jelenjéről. Ezen felül mindenki lelkesen töltött magának kenőcsöt, vezetett virtuális targoncát, illetve fényképezkedett a „vezérigazgató székében”.

A csütörtöki nap programjai mind az egyetem különböző laborjaiban kaptak helyet. A korábban előkészített mintáinkat elemeztük több tulajdonság alapján és a műszeres analitika világába is betekintést nyertünk. Mértünk „Mutyikával”, a gázkromatográffal, végigkövettük egy induktív csatolású plazma tömegspektrométer működését és még pár hasonlóan szép, hosszú nevű géppel is találkoztunk.
Az utolsó nap délelőttjén kerültek bemutatásra a prezentációk, melyekre mindenki izgalommal készült. A hulladékkezelés, agrokémia és gyógyszergyártás témaköreiből hallott negyed órás előadásokat az eredményhirdetés és a táborzárás követte.

A tábor nagy élmény volt. Sokat tanultunk az agrokémiáról és a környezetvédelemről, megtudtuk, mi várhat ránk, ha ilyen irányba szakosodunk. A felszabadult légkör és a remek hangulat is sokat hozzátett a tábor sikerességéhez. Nagyon jó társaság jött össze, beleértve a harminc 8.-10.-es diákot és a velünk foglalkozó tanárokat is. Szívesen maradtam volna még, hogy jobban megismerjem a társaimat és még több érdekes programon vegyek részt. Remélem, sokan találkozunk majd a következő táborban, amit már nagyon várok! :)

Lili Kata

 

Go to top