Varázslatos Kémia tábor logo

Beszámolók a 2016-ös táborról

 

Varázslatos kémia nyári tábor 2016


Elérkeztünk a nyolcadik kémia tehetséggondozó táborhoz, amit a Magyar Kémikusok Egye-sülete szervezett általános iskolai és középiskolai versenyek nyertesei, helyezettjei részére. A korábbi évek városlistájához (Pécs, Nyíregyháza, Eger, Szeged, Debrecen, Gödöllő, majd ismét Eger) most Veszprém csatlakozott, a Pannon Egyetem (Veszprémi Egyetem) több ké-miai, anyagismereti tanszéke látott minket vendégül.

A tábor július 4-8. között került megrendezésre, hétfőtől-péntekig intenzív tudományos életet folytatott a 25 diák résztvevő a vendéglátó tanszékek laborjaiban és előadótermeiben, no meg a kísérő programokon. A tábor különlegessége volt, hogy a diákok a kémiai nagyipar és az elméleti kémiai tudás összekapcsolódásába is "beleszagolhattak", például a péti gyárlátogatás alkalmával.

Nagyszerű lehetőség a kémiai után érdeklődő diákoknak, hogy valódi laboratóriumokban, valódi műszerekkel mérhetnek, dolgozhatnak – szerintem tanáraik bármikor cserélnének ve-lük erre az egy hétre. A tapasztaltakról majd maguk a diákok írnak részletesen, Szokolóczi Dávid, Varga Flóra és Pilter Lilla vállalkozott egy-egy személyes hangulatú beszámolóra.

A korábbi években bevált módon a diákokat sorsolással kisebb csapatokba osztottuk be, és mindegyik csapat kapott egy-egy szakmai témát. A hét folyamán ezt ki kellett dolgozniuk és a tábor zárónapján elő is adták kb. 10 perces prezentáció keretében. Szerintem több egyetemi oktató is szívesen venné, ha hallgatói ilyen színvonalas kiselőadásokat tartanának!

A szorosan vett szakma mellett másra is jutott idő. Vendéglátóink városismereti versenyt szer-veztek, szerdán a Várpalotai Vegyészeti Múzeumban jártunk, de még egy balatoni fürdésre is futotta.

Vendéglátóink nagyon kitettek magukért, mind a meghívott előadók, mind az egyetemi hall-gatók, doktoranduszok fáradhatatlanok voltak a kérdések megválaszolásában. Külön köszönet Szabóné Dr. Bárdos Erzsébet docensnek, aki megszervezte a szerteágazó programokat..

Az MKE részéről a szervezést Androsits Beáta, Janzsó Péter és jómagam végeztük (Ruzsa Vali most nem tudott jönni, de lélekben velünk volt), és persze mi voltunk a kísérők is az egész tábor során.


Dr. Medzihradszky Dénes


 

Varázslatos Kémia Tábor 2016


A tavalyi tábor végén, amikor a nyolcadikos ismereteim birtokában csodáltam a felsőbb évesek tudását még nem gondoltam volna, hogy az ideinek is résztvevője leszek. 2015 szeptemberétől a Kecskeméti Református Gimnázium biológia-kémia tagozatán tanulok, ahol a jól felszerelt labor és a sok különleges szer még jobban felkeltette az érdeklődésemet. Alig vártam, hogy meghirdessék az idei tábort.

Hétfőn, miután mindenki megérkezett Veszprémbe, a Pannon Egyetemen Földényi Rita köszöntötte a táborozókat és kezdetét vette a csapatok beosztása, a projektfeladatok és a kémiai feladatmegoldó verseny első fordulójának kiosztása. A 25 táborozót 5 csoportba osztották be. Engem az 1. csoportba sorsoltak, „Az új kihívások a kerámia iparban (műszaki kerámiák)” témát húztuk. Délután városismereti túrára indultunk, ahol Veszprém nevezetességeinek felkeresése mellett barátkozásra is volt lehetőségünk. A kifáradt „turistákat” egy látványos bemutató várta. Ennek keretében megismertük Vegyész Kobold egy napját. Kobold egy rendkívül érdekes személyiség. Olyan képességgel rendelkezik, hogy víz, néhány különleges szer és eszköz segítségével bármit megcsinál.  Ebben az egy órás előadásban rengeteg érdekes reakciót láttunk. Például a vegyész virágoskertjét, a lágy héjú tojást reggelire vagy a „flandírozott vörös kaviár” elkészítését.

A hét során sok-sok izgalmas előadást hallgathattunk meg - a globális éghajlatváltozásról, az ionfolyadékokról, a fotokémiáról, a mágneses bioásványokról és a szilikátok titokzatos világáról – amelyek segítséget nyújtottak a projektfeladatok elkészítéséhez.

alizarin madarSzámomra a legkülönlegesebb előadás a kémia jellegű szobrokról szólt. Megcsodálhattuk Vízi Béla alkotásait, amiket a kémiai képletek ihletnek. Az előadás során megismertük néhány szobor kémiai jelentőségét és készítésének módját.

Az előadások között laboratóriumi munkában vettünk részt. Megfordultunk szerves, analitikai és szervetlen laborban is, ahol az eddig megszerzett tudásunkat kamatoztathattuk, de persze segítséget is kaptunk a laborvezetőktől. Nekem a szerves labor jelentett hatalmas újdonságot, mert még soha életemben nem jártam ilyen laborban. Az itt elvégzendő feladathoz (Dinitro-fenil-hidrazon képzés) használt eszközök, műszerek és vegyszerek lenyűgöztek. Az egyetemi kutatóműhelyek meglátogatása során az elektronmikroszkóp működését tanulmányoztuk, meglátogattuk az olajlabort és láthattunk levegőkémiai kísérleteket.

Pétre is ellátogattunk, ahol betekintést nyerhettünk a pétisó gyártási folyamataiba. Megtudtuk, hogy Magyarországon egyedül itt zajlik műtrágyagyártás, ezen belül a nitrogénhatóanyag-tartalmú termékek előállítása, továbbá a földgázból hogyan készül a növények tápanyaga. A gyárlátogatás után pihenésképpen megálltunk a fűzfői strandon, ahol fürödtünk és napoztunk. Gyorsan eltelt az idő és indultunk tovább a Várpalotai Vegyészeti Múzeumba. Itt sok híres magyar kémikusról, vegyészről, gyógyszerészről vagy feltalálóról hallhattunk.

Egyik este a kiadós vacsora után PhD hallgatókkal és egyetemi tanárokkal beszélgettünk, ahol rengeteg hasznos információt mondtak el nekünk, az egyetemről, tanulmányaikról, kutatásaikról, vegyészekről, vegyészmérnökökről.

Az utolsó napon a feladatmegoldó verseny záró fordulójával kezdtünk, amiben voltak számolós feladatok, rejtvény és kérdések a hét előadásairól. Ezt követően mind az öt csoport bemutatta heti munkáját a projektekről. Az egyetem tanárai és a tábor szervezői minden csoportmunkát értékeltek és teljesítményünket rengeteg ajándékkal jutalmazták.

Fantasztikus volt ez a tábor, köszönjük a rengeteg élményt!


Varga Flóra


 

Rövid beszámoló a táborról


Egy hétfői napon, délelőtt tíz órakor gyülekeztünk a Déli-pályaudvaron, aztán elindultunk Veszprémbe. A vonatom mindenki barátkozni kezdett, de persze voltak, akik már ismerték egymást.

Mikor megérkeztünk, első utunk a kollégiumba vezetett, ahol elfoglaltuk a szobákat. Mindegyik háromágyas volt, és két lakrész nyílt egybe egy kis társalgón osztozva.

Ebéd után egy megnyitó előadást hallottunk az egyetemről és hogy mit is tanulhatunk, ha a jövőben a Pannon Egyetemre szeretnénk járni. Ezzel el is kezdődött a tábor, aminek során sok érdekes és elgondolkodtató előadást hallottunk, meglátogattuk az egyetem fantasztikus laborjai közül az általános kémia-, az analitika-, és a szerves labort, a nitrogénműveket, és különféle izgalmas vetélkedőn vettünk részt.

Nekem nagyon tetszettek a labormunkák, mert a múltban nem nagyon volt tapasztalatom benne, de most kipróbálhattam magam, például a titrálás terén. Ugyanakkor hasznosnak találtam a projektfeladatot is, mert bár olyan témát kaptunk, amiről nem volt egyszerű előadást tartanunk (szerves szennyezők lebontása fotokémiai eljárásokkal), úgy érzem sokat tanultam belőle, és még többet nevettünk munka közben. Ha lesz rá lehetőségem, jövőre is elmegyek a táborba.


Pilter Lilla


 

Varázslatos Kémia Tábor


Július 4-én hétfőn déltájban foglaltuk el a szállásunkat a Veszprémi Központi Kollégiumban. Ebéd után Dr. Gelencsér András tolmácsolásában hallhattunk egy érdekes előadást a globális éghajlatváltozásról, majd a csapatok megalakítására esett a hangsúly. Az előadás után megkaptuk a projekt témánk is, amiből a hét során egy prezentációt kellett készítenünk.  Az újonnan alakult csapatommal azonnal versenybe is szálltunk a Városismereti túra első helyezéséért, amit végül sikerült is megszereznünk. Este pedig a vegyészkobold egy napja című előadásban látványos kísérleteknek lehettünk szemtanúi, természetesen már teli gyomorral.

Kedden 6:30-kor Medzihradszky tanár úr jött ébreszteni bennünket, hogy 7:30-kor reggeli, de mi persze 7:10-kor még ágyban voltunk… Kiadós reggeli után Dr. Farkas Gergely munkavédelmi oktatásán vettünk részt, ami nem volt valami izgalmas, de minden labormunka megkezdése előtt kötelező rituálé. Utána Skodáné dr. Földes Rita tartott előadást az ionfolyadékokról ami nagyon érdekes volt. Majd ezt követően elérkezett az a pillanat amit mindenki nagyon várt, megkezdődtek a labormunkák. Mindenki nagyon izgatott volt, három csapatra osztottak bennünket, a mi csapatunk először a szerves laborba ment. Ott pedig kromatográfiával foglalkoztunk, különböző anyagokat választottunk szét egymástól. 12:15-kor befejeztük a munkát és elindultunk ebédelni, természetesen az általunk végzett kutatások bizonyítékával, amit hazatértünk után megmutathattunk a szüleinknek. Ez olyan volt mint egy szuvenír matrica. Délután folytatódott az előadások sorozata: Dr. Horváth Ottó tartott előadást a "Napfény és tisztaság. Fotokémia környezetünk védelmében" címmel. Az előadást feszült figyelemmel követtük és lázasan jegyzeteltünk, mivel péntekre a tábor zárására minden csapatnak egy-egy prezentációt kellett készítenie. Az előadást követően kötetlen beszélgetésre volt lehetőség, bár ez inkább kérdéseink megválaszolására szorítkozott, persze minden kérdésünkre pontos, érthető választ kaptunk így is. Az előadást követően újra labormunkák kezdődtek. Most analitikai vizsgálatokat folytattunk mégpedig úgy, hogy először közösen majd mindenki önállóan dolgozott. A városismereti túra egyik feladatát is befejezhettük: a különböző helyekről vett vizeknek vizsgáltuk a nitrát tartalmát. A Pannon Egyetem oktatója, Dr. Vizi Béla kémia jellegű szobrokat készít és vacsora után este a lánya tartott előadást az alkotásaiból.

A szerdai reggeli után egy újabb előadás következett: Pósfai Mihály "Mágneses  bioásványok" címmel. Ezután gyárlátogatásra indultunk Pétre a Péti Nitrogémművekbe, ahol a péti sót is gyártják. Terv szerint Pét után 14:00-kor mentünk a várpalotai Vegyészeti Múzeumba és utána még fürödtünk a fűzfői strandon is. Mi azonban felcseréltük a délutáni programot: előbb fürödtünk, aztán múzeumoztunk ami egy újabb fantasztikus előadásban valósult meg. Este pedig folytattuk a projekt munkánkat hatalmas lelkesedéssel, egymást szórakoztatva haladtunk a késztermék felé..

Csütörtökön újabb fantasztikus előadással rukkoltak elő a szervezők: Dr. Korim Tamás: A szilikátok titokzatos világa, avagy a szakócától a komputer tomográfig. Ezt labormunka követte ahol megtanultunk pipettázni és pontosan kimérni az oldószert az oldatba: itt a tanár úr viccesen úgy fogalmazott: "ha van palacsinta akkor azt oldja, ha nincs akkor jó a zsíros kenyér". Ez eléggé babra munka, türelemjáték. Egyetemi gyárlátogatást szerveztek nekünk a továbbiakban ahol Kovács Kristóf bemutatta nekünk az elektronmikroszkópot, majd Molnár Ágnes levegőkémiai kísérleteit tekintettük meg, végül ellátogattunk az olajlaborba is. Vacsora után pedig kerekasztal beszélgetés vette kezdetét PhD hallgatókkal, bár az asztal nem volt kerek, csak négyzetes.

Pénteken a kora reggeli ébresztő után elérkezett a nagy nap, amikor minden csapatnak a hét során elkészített prezentációját kellett bemutatnia mind a szakképzett zsűrinek, mind a többi táborozónak. De előtte még a kémia feladatmegoldó verseny záró fordulójára került sor.

Szórakoztató, érdekes, lebilincselő előadásokat láthattunk és hallhattunk a hét során. A táborzáró ünnepség keretein belül kiderült, hogy nagy örömünkre első helyezést értünk el a városismereti versenyen. A búcsúzkodásnál ébredtünk rá csak, hogy milyen hamar elrepül az idő, ha az ember jól érzi magát! Egy fantasztikus hetet zártunk. Sok új barátot szereztünk!     Köszönjük a tábor szervezőinek ezt a felejthetetlen élményt!

Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a tábort, élménydús és tanulságos kikapcsolódás a nyárra!


Szokolóczi Dávid

 

Go to top