Varázslatos Kémia tábor logo

Beszámolók a 2019-es táborról

 

Varázslatos élmények


Idén, a 10. osztályt követő nyáron, már másodszorra vettem részt a Magyar Kémikusok Egyesülete által szervezett kémia táborban.Ennek a helyszíne most is Eger volt. (Minden évben van lehetőség a tanárokkal és más résztvevőkkel közös utazásra Budapestről, ennek az igénybevétele opcionális.) Ez a történelmi város teljesen megfelel a táborozók igényeinek, hiszen a szállástól nem messze helyezkedik el az egri Eszterházy Károly Egyetem, ami a városközpontban van, ahol a résztvevők vásárolhatnak maguknak, saját belátásuk szerint.

Az idei programot a szállásra érkezés után városismereti versennyel indítottuk, így volt idő összeismerkedni a többiekkel, mielőtt neki láttunk volna a munkának. Ugyanis a tanulókat az első napon csoportokra osztják és minden csoport kap egy témát (pl.építőanyagok, növényi színanyagok, kozmetikumok vizsgálata), amiből a tábor végére prezentációt kell tartaniuk.Ez első hallásra talán nem hangzik bonyolultnak, de 5 nap alatt - a többi program mellett - összeállítani egy érthető, jól összeszedett előadást egy csapat ismeretlen emberrel mégse mindig egyszerű.2018 nyarán (az első táboromban) a projektkészítés inkább a szakirodalmak kereséséről és a téma elméleti megértéséről szólt, ez azonban idén nem így volt.Második nap túrára indultunk egy közeli hegységbe, mintagyűjtés céljából (pl. növények, kőzetek) amiket a hét folyamán egy egri iskola laborjában vizsgálgattunk, kísérleteket végeztünk velük, majd az ezekekről készült fényképek és feljegyzések bele kerülhettek a kiselőadáshoz készített diasorba.

A laborgyakorlatokon és a projektre való készülésen kívül előadásokat hallgattunk meg különféle témákról, az érdekes fizikai és kémiai kísérletektől, a vizek szennyezettségének vizsgálatán át, egészen a gyógyszerészeti hatóanyagok kutatásáig. Szabadidős tevékenységekre, sétálásra esténként volt lehetőségünk, ezután pedig tovább dolgoztunk a kapott feladatokon.

Számomra ezek a táborok kifejezetten pozitív élményekként maradnak meg. A sok munka és sűrű program mellett egy dolog sosem marad el: a nevetés. Rengeteg közös érdeklődési körrel rendelkező embert ismertem meg, akikkel nem csak a kémiáról vagy a projektről lehetett beszélni, hanem az ég világon bármiről.Különféle szemléletű emberekkel találkoztam, hiszen az ország minden tájáról (néhányan Szerbiából is) résztvehettek , ez pedig segített megérteni más emberek gondolkozásmódát. Kedves és segítőkész emberekkel lehettem "összezárva" 6 napon keresztül, miközben azzal foglalkozhattam, ami érdekel, új dolgokat tanultam az előadásokból és a csoporttársaimtól, táborvezetőktől is.

Összesítve annyit tudok csak mondani, hogyha érdekel a kémia (még ha nem is azzal szeretnél foglalkozni később), van kedved új embereket megismerni és új dolgokat tanulni érdekes módon, akkor ez a tábor neked való.


Mohammed Orsi


 

Most voltam először a Varázslatos Kémiatáborban, így már nagyon kíváncsi voltam, hogy mi újat tanulhatok, illetve milyen kísérleteken fogok részt venni. Annak is nagyon örültem, hogy a tábor Eger belvárosában kerül megrendezésre, ugyanis ezt a város történelmi múltja miatt nagyon érdekesnek találom. Az első napon nagyon élveztem a városi vetélkedő versenyt, valamint a Varázstoronyban bemutatott élvezetes fizikai és kémiai kísérletek. A táborban minden hat fős csapat kapott egy témát a projektmunkára, a miénk a növényi színanyagok vizsgálata volt vékony réteg kromatográfia segítségével. Először a Bélkő-n tett kirándulásunkon kellett mintát gyűjtenünk, és a túra bár fárasztó volt, a látványért megérte felmászni. Esténként a csapattársainkkal ültünk össze, és terveztük a projektmunkát, kísérletünket. A közös munkáknak köszönhetően a csapaton belül is szoros kapcsolat és jó összhang lett. A projektmunkát a laborban zártuk, amikor is csapatunk egyik fele az előadásunkon dolgozott, míg a másik a laborban folytathatta a kísérleteket. Én szerencsére az utóbbi csapathoz tartoztam, így lehetőségem nyílt, hogy ezen a napon nyolc órát töltsek laborban és kipróbáljam magam. Izgalmas volt, hogy saját magunk terveztük a kísérletet és mi is vihettük végbe. A legérdekesebb a folyékony nitrogén használata volt, hiszen eddig csak előadásokon találkozhattunk vele, most viszont saját bőrünkön is tapasztalhattuk. Az utolsó nap előadtuk a prezentációnkat és bár féltünk tőle, mégis remekül sikerült, így nekünk ítélték az első helyezést, amit a sok munka és csapatszellem sikerének könyveltünk el. Nekem személy szerint a pályaorientációs nap is hasznos volt, hiszen sikerült több kémiával foglalkozó szakirányt is jobban megismernem. Nagyon örültem, hogy részt vehettem ebben a táborban, sok újat tanultam és megismerhettem a kémia különböző ágait, ami remélem nagy hasznomra válik. Valamint a tábor érintette a biológia és fizika tudományát is, így a kémia ezekhez közeli oldalával is találkozhattunk, amit érdekesnek találtam. Viszont a táborban nemcsak tudásra tettem szert, hanem több barátra is, akivel majd még a későbbiekben remélem találkozok, reményeim szerint a jövő évi kémiatáborban.

Írta: Horváth Hanna


 

Pozder Máté vagyok, 10. osztályt fejeztem a Zentai Gimnáziumban, Magyarkanizsán élek.

A Varázslatos Kémiatáborban első ízben vettem részt, és nem csalódtam a szervezésben. Érdekes programok, elegendő szabadidő a projektmunka mellett és mindez megfűszerezve érdekes előadásokkal, nagyszerű előadókkal. A helyválasztás is nagyszerű volt. A központban lévő kollégium, a nem túl magas létszám, és hasonló érdeklődési kör miatt az ismerkedés és új barátságok is könnyebben köttettek a táborozók közt és mindez elősegítette hogy jól érezzük magunkat.

Az első napon a városismereti vetélkedő nagyon kreatív foglalkozás volt, és minden percét élveztem. A bélapátfalvi túra ugyan kimerítő volt, de a szép tájért megérte. Nem is lett volna más program alkalmasabb a beszélgetésre, barátkozásra, mint a gyalogtúra. A pályaorientációs foglalkozást is érdekes témákkal töltötték ki, és ilyen kevés idő alatt is valami újat tudhattunk meg saját magunkról.

Ami a projektmunkát és labort illeti nem lehetett panaszunk semmire. Személy szerint nem nagyon jártam még ilyen jól felszerelt laborban. Mivel a környéken nincs hasonló felszerelés, nincs tapasztalatom ezen a téren. Érdekes volt, hogy a kezünkbe adták a laboreszközöket és szabadon dolgozhattunk velük. A titrálás folyamatát is kipróbálhattuk, amit külön élveztem. A projektmunkák témái közt volt némi átfedés ugyan, de kivétel nélkül érdekes információkat tudhattunk meg az előadásokból.

Néhány szót szentelnék az ellátásnak is, mert megérdemli a dicséretet. A változatos étrendnek köszönhetően mindenki megtalálhatta azt, amit kedvel és megállta a helyét minden étkezés. Egy dolgot hiányoltam csupán, mégpedig a gyümölcsöket. Ezt gyorsan lehetett orvosolni a közeli boltból és igazán nem lehetett panaszunk semmire.

Így utólag is köszönöm a lehetőséget, hogy ott lehettem a táborban, és egy hét alatt ennyi szép emléket gyűjthettem a festői Eger városáról és a szemkápráztató Bélkő nyújtotta tájról.

 

Go to top