Varázslatos Kémia tábor logo

Beszámolók a 2021. évi táborról

 

Beszámoló – Varázslatos Kémia Tábor, 2021 augusztus 9-13, Eger

 

A nyár során rengeteg élményben volt részem, ezek jelentős részét, ebben a varázslatos kémia táborban életem át. Ugye milyen találó neve van?

Idén voltam először, de megtudtam pár régi motorostól, hogy a helyszín és a szállás, minden évben ugyanaz a Dobó téri leánykollégium, amely alig öt percre van az Eszterházy Károly Egyetemtől, és a gyakorló iskolától, ahol a projektmunkát végeztük. Haladjunk viszont szépen sorjában.

Az első nap volt a megérkezés és a városismereti verseny napja. A verseny előtt, fontos megjegyezni, hogy csapatokba osztottak minket, amely meghatározta a tábor későbbi menetét. A versenyt nagyon jól indítottuk, és szinte fej-fej mellett haladtunk egy másik csapattal, akik végül elsők lettek. A feladatokat nem lőném le, de annyit megjegyeznék, hogy a tábor előtt mindenki kezdjen el lépcsőt számolni, és a vártól nem messze van egy nagyon finom jégkásázó. A verseny után, minden csapatnak kiosztottak egy növényt, amely a levendulán át a kurkumán, fűszerpaprikán és a teán keresztül, a mi csapatunk vöröskáposztájáig terjedt. A projektek kiadása után, megnéztük Dr. Murányi Zoltán tanár úr kémiai kísérlet sorozatát, amelynek jelentős része folyékony nitrogénnel történt. Ezután elkészítettük a tábori pólóinkat, amelyekre mi magunk vasaltuk rá a tábor logóját.

A tábor ezt követően nagyrészt projektmunkából, és egyéb előadásokból, kísérletekből állt, mint például Dr. Lente Gábor, Odüsszeuszról szóló előadása, vagy a varásztoronyban látott bemutatók. A tábor másik nagy fénypontja a tábor utolsó napja, amikor is minden csapat bemutatta, hogy mire jött rá az adott növénnyel kapcsolatban. Tapasztalataink átadását követően fájó szívvel és sok szép élménnyel búcsúztunk el egymástól.

 

Nagy László Máté

 


 

 

Varázslatos Kémia Tábor 2021

 

Ódé Bence Leventének hívnak, 18 éves vagyok. A Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Technikumában leszek idén szeptembertől tizenegyedikes. Általános iskolás korom óta érdekel a kémia, évről-évre egyre jobban. A táborba azért jelentkeztem, mert kíváncsi voltam, milyen egy tábor, aminek a kémia, tágabb értelemben a természettudományok állnak a középpontjában. Na meg persze a tény sem utolsó, hogy Eger lett meghirdetve, mint fogadó város, ahová már régóta szerettem volna eljutni.

Én azt az opciót választottam, hogy a csoporttal utazom Budapestről Egerbe. A szervezők pontosak voltak és segítőkészek, minden gond nélkül jutottunk el Egerbe. A szállásunk egy kollégium volt, kényelmes és tiszta. Az életbevágó tudnivalók ismertetése után a szervezők elvittek minket ebédelni. Az étel, amivel kínáltak minket egész héten jó minőségű volt, nem éheztünk.

Az első nap az ismerkedésről szólt. 5-6 fős csapatokra osztottak minket. Egy barátságos verseny keretein belül kellett felfedeznünk Eger városát, amivel közelebb kerültem a csapattársaimhoz, és segített egy alapvető dinamikát kialakítani közöttünk a hét hátralevő részéhez. Elmentünk a Varázstoronyba, ahol Dr. Murányi Zoltán tartott nekünk előadást. Tapasztaltunk sok érdekes dolgot, jól el is fáradtunk, az első nap pontos felütést adott a tábor hátralévő részéhez.

A második, harmadik és negyedik napnak az első napon kiosztott projectmunkák álltak a középpontjában. A mi csapatunk a fűszerpaprikát kapta, mint kutatandó anyag. Egy középiskola laboratóriuma nyújtott otthont a kísérleteknek és a kutatásnak. Tetszett, hogy szabadon voltunk engedve: azt csináltunk, amit szerettünk volna, azzal, amivel szerettük volna (természetesen a biztonság és józan ész keretein belül). Voltak dolgok, amikre a projektmunkát értékelő zsűri kíváncsi volt, például a kiadott anyagok antioxidáns tartalmára, savval-lúggal történő reakciójára, az anyagok színével kapcsolatos különböző vizsgálatokra, de amikor éppen nem ezekkel foglalkoztunk, volt lehetőségünk kiélni a kíváncsiságunk. Mi például aktív szénnel szórakoztunk, szappant csináltunk, egy másik csapat pedig lávalámpát. Olyan minőségű labormunkára volt lehetőségünk, amiről egy átlagos középiskolai kémiaórán csak álmodhatunk. A mérések és kísérletek eredményeit az ötödik napon prezentálunk kellett a szakmai zsűrinek, akik egyébként egész héten velünk voltak és segítették a munkánkat.

A többi program, mint például Prof. Dr. Lente Gábor előadása, a csillagvizsgálás a varázstoronyban egyaránt szórakoztatóak és informatívak voltak.
Az én kedvenc programom az az esti beszélgetés volt, amit a szakmabeliek tartottak a kémia lehetőségeiről. Kaptunk tanácsokat, belsős ismereteket, motivációt és ösztönzést. Megerősítést kaptam ahhoz, hogy minél előbb elkezdjek kutatni.

Összességében egy jó élménnyel lettem gazdagabb, a tábor minden pillanata élvezetes volt. Remélem, évről-évre népszerűbb lesz a tábor, és minél többen megtapasztalhatják, hogy ilyen is lehet a Kémia.

 

Ódé Bence

 


 

 

Varázslatos kémia nyári tábor 2021 beszámoló

 

A kémia szakkörös csoportban találtam rá a tábor kiírására. Azonnal beleszerettem a gondolatba, hogy eltöltsek 5 teljes napot Egerben és végig kémiával foglalkozhassak.

Jelentkeztem is, majd vártam. Azt az örömöt, amit a pár héttel később érkezett e-mail olvasása után éreztem nem lehet szavakba önteni. Akkor már biztos volt. Mehetek.

Teltek múltak a napok, és eljött az indulás napja. Reggel buszra szálltam és meg sem álltam Egerig. Minden porcikám izgalommal és kíváncsisággal volt tele.

Egy rövid megnyitó után elfoglalhattuk a szobáinkat, majd elmentünk ebédelni. A továbbiakban nem fogok minden étkezésre kitérni, de azt hadd jegyezzem meg, hogy minden étel kifogástalanul finom volt. Az ebéd után egy kémiás játék keretein belül kialakítottuk a csapatokat, akik a héten együtt fognak dolgozni; kezdve azt az első megmérettetéssel a városismereti vetélkedővel. Ez unalmasnak hangozhat, de én például így tudtam meg, hogy Egerben lehet látni unikornist és hogy a csillagok nem csak az égen lehetnek…! ;) Ezután Dr. Murányi Zoltán tanár úr humoros és igen tanulságos kísérleteit csodálhattuk meg. Este elkészítettük a táboros pólónkat és közben bemutatkoztunk egy kicsit részletesebben is egymásnak.

A második nap délelőtt és délután a laborban voltunk és az előző nap kihúzott növényekkel dolgoztunk. A vacsora után Lente Gábor professzor úr előadását hallgathattuk, ami remek felvezetés volt az azután következő csillagászathoz. Felmentünk a Varázstorony tetejébe és megvizsgáltuk az éjszakai égboltot, közben beszélgettünk és rengeteget tanultunk.

A harmadik nap úgyszintén a laborban voltunk, ekkor már szinte munkahelyünkként tekintettünk rá. Este nagyon izgalmas beszélgetést folytattunk a jövőnkről. Ezt követően még dolgoztunk a projektjeinken.

A negyedik nap már teljes egészében a pénteki előadásról szólt. Utolsó mérések, simítások a laborban, a mellette lévő teremben prezentáció készítés. Mindenki keze alatt égett a munka, hiszen a lehető legjobbat szerettük volna a zsűri elé tárni. A munkakedv még este sem hagyott alább, buzgón dolgoztunk, mint méhek a kaptárban.

A laborról néhány szót. Rettentően örültem, hogy teljesen önállóan dolgozhattunk. Először furcsa volt, hiszen én személy szerint még sosem kaptam ilyen szabad kezet egy laborban. Természetesen órák alatt hozzá lehet szokni a szabadsághoz. Végig a kreativitásunk és tudásunk koktélját szürcsölgetve dolgoztunk, és azt kell, hogy mondjam jól éreztük magunkat és rengeteg tapasztalatot, tudást szereztünk. Mindenki segítőkész és nyitott volt.
A szóviccek sem maradtak el, mert azt tudjuk, hogy azoktól oldódik a hangulat ;)!

Most voltam először ebben a táborban, és 5 nap alatt annyi élményt kaptam, amely kárpótol azért, mert jövőre már túl „öreg” leszek hozzá és sajnos nem jöhetek. De mindenkinek teljes szívemből ajánlom, egy felejthetetlen része lesz a nyárnak is és az életemnek is.

Ezúton még egyszer szeretném megköszönni a lehetőséget és az élménybe csomagolt tudást! :)

 

Szemerády Zsanett

Go to top