Varázslatos Kémia tábor logo

Beszámolók a 2022-es táborról

 

Beszámoló a Varázslatos Kémia Táborról
2022 augusztus 1-5, Pécs

 

Idén először vettem részt a Magyar Kémikusok Egyesülete által szervezett Varázslatos Kémia Táborban. A helyszín Pécs volt. A táborban 8-9-10. osztályt végzett diákok voltak. Első nap a regisztráció után elfoglaltuk a szobánkat a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnázium Kollégiumában. Ezután kialakítottuk a csapatokat, akikkel jobban is megismerkedtünk a délutáni városnéző játék alatt. Pécs nevezetességeiről volt kvíz, amit a csapatunk meg is nyert. A tábor alatt a szervezők mellett végig velünk voltak egyetemista kísérők is.
Minden csapat kapott egy projekt feladatot, amit ki kellett dolgozni a hét végére. A mi csapatunk témája a Zsolnay kerámiák és porcelánok volt.
A Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karán a Kémiai Intézet több laborját megismerhettük, ahol érdekes gyakorlatok voltak: fizikai-kémiai mérések, ionvadászat, fémkomplexek vizsgálata, kémiai legózás vagyis 3D molekulamodellezés. Nagyon hasznos laboratóriumi tapasztalatokat szereztünk.
Esténként érdekes programok voltak, pl. lézerbarlang, lovasíjász bemutató. Kémiai társasjátékok is voltak. Minden nap a projektmunka kivitelezésével is foglalkoztunk és előadásanyagot készítettünk belőle. Pénteken minden csapat beszámolt a projektjéről a kémia tanárokból álló zsűri előtt.
Sok hasznos dolgot tanultam, új ismereteket és laborgyakorlatot szereztem egy hét alatt. Több társammal később is fogom tartani a kapcsolatot. Minden kémiát szerető diáknak csak ajánlani tudom ezt a tábort. Köszönöm, hogy részt vehettem!


Tóth Marcell
Szalézi Szent Ferenc Gimnázium
Kazincbarcika

 


 

 

Beszámoló a 2022-es Varázslatos Kémia táborról

 

Amikor jelentkeztem a táborra, arra gondoltam, hogy ez az egy hét a nyáron tökéletes alkalom lesz arra, hogy aktívan gyakorolhassam a kémiát, miközben olyan környezetben vagyok, ahol mások is erre törekednek. Ekkor még nem is gondoltam, hogy ez sokkal többet fog jelenteni ennél.

Első nap, amikor megérkeztünk a táborba három csapatra osztottak minket. Mindhárom csapat kapott egy címet, amely témáját a tábor ideje alatt ki kellett dolgozniuk és az utolsó napon egy prezentációt kellet előadniuk abból, amit gyűjtöttek, kutattak. Az összes prezentáció cím, amit megkaptunk, Pécs városához, a tábor színhelyéhez kapcsolódott. Az első nap délutánját egy csapatfeladattal töltöttük, amely egy kvíz kitöltése volt. A pár oldalas feladatlappal városnéző túrára indultunk, és a kérdéseket az alapján kellett megválaszolnunk, amiket a városban láthattunk. Nagyon érdekes volt a feladat, kapcsolódott a kémiához és egyéb tudományágakhoz is.

A tábor 5 napos volt, tehát 3 egész napot töltöttünk Pécsett. Mindhárom napot úgy kezdtük, hogy reggeli után átsétáltunk az egyetem egyik laborjába.
Sok kémiával foglalkozó diáknak, köztük nekem is, kedvenc elfoglaltsága a kísérletezés. A táborban a kedvencem az volt, hogy rengeteg új laboros élményt szerezhettünk.
Első laborgyakorlatunkhoz a Szentágothai János Kutatóközpontba látogattunk, ott pedig fizikai kémia méréseket és számolásokat végeztünk csoportokban.
A következő nap reggel egy másik labort próbálhattunk ki, ahol analitikai feladatokat csináltunk. Az Irinyi János kémiaversenyen a 10. évfolyam laborfeladataiba nyerhettünk betekintést egy ,,ionvadászat" kihívással.
Az ezt követő napon ugyanebbe a laborba jöttünk vissza, ez alkalommal fémkomplexekről tanultunk, illetve vizsgáltuk is őket.

Minden labor gyakorlattal töltött délelőttöt az egyetem menzáján elfogyasztott ebéd követett, majd minden nap különböző délutáni programok. Sétáltunk a Zsolnay negyedben, ahol meghallgattunk egy érdekes planetáriumi előadást majd elektromossággal kapcsolatos fizikai kísérleteket, illetve magyarázatainkat csodálhattuk meg. A Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának pincéjében lézerekkel és optikával foglalkoztunk.
Voltunk egy tanyán, ahol megnézhettünk egy lovasíjász bemutatót és a lovakkal is barátkozhattunk utána.
Természetesen kémiával kapcsolatos programokban is részt vettünk. Megnéztünk egy előadást érdekes kémiai kísérletekről, molekulákat építettünk, illetve az utolsó nap délutánján kémiai társasjátékokat is játszottunk. Ezek a délutáni programok tökéletesek voltak arra, hogy a délelőtti kemény munka után kicsit lazítsunk, de továbbra is természettudományokkal foglalkozzunk. Aki eddig nem gondolta volna, most az is megtudhatta, hogy nem csak tanulásról szólnak a tudományok.

Utolsó nap mindhárom csapat előadta a prezentációját, szakmai zsűri és saját társaink előtt. Kaptunk néhány kérdést is témánkat illetően, amelyeket felkészültségünkhöz mérten, esetleg meg is tudtunk válaszolni. A zsűri tagjai, a tábor szervezői, a laborokat vezető tanárok és asszisztensek segítőkészek és kedvesek voltak. Új dolgokat tanultunk és megtapasztaltuk azt is, hogy milyen tisztelettel fordulnak egymáshoz és hozzánk is a híres vegyészek, kémikusok és tanárok.

Egy tartalmas és izgalmas élmény volt számomra a tábor. Az ország minden pontjáról érkeztek korombeliek, akikkel közösen gyakorolhattam és fedezhettem fel ezt a tudományágat.
Aki úgy érzi, hogy szívesen szerezne új tapasztalatokat, barátokat és tombol benne a tudásvágy is, annak kifejezetten ajánlom, hogy próbálja ki magát egy Varázslatos Kémia táboron.

 

Székedi Fanni
Kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium

Go to top